Pages

Thursday, October 25, 2012

JALAN-JALAN AIDILADHA 1433 H


Assalamualaikum wbt,

Hari ni Khamis, 25 Oktober 2012, nampaknya dah ramai yang mula bercuti untuk sambutan Hari Raya Aidiladha pada 26 Oktober 2012 (Jumaat). Biasanya kalau cuti-cuti macam ni, ramai yang akan mengambil peluang untuk pergi berjalan-jalan atau balik ke kampung halaman. Maklumlah, kali ni cuti panjang empat hari termasuk hujung minggu. Anyway, walau apa pun aktiviti yang akan kita lakukan, terutama jika menggunakan jalan raya, maka berhati-hatilah selalu. Ini kerana dijangka sebanyak dua juta kenderaan akan berada di atas jalan raya sempena perayaan kali ini. So, selamat memandu dan berhati-hati selalu. Ingat orang yang tersayang...!

Jadual Perjalanan PLUS Untuk Cuti Hari Raya Aidil Adha 2012.

Para pengguna lebuhraya terutamanya lebuhraya PLUS telah dinasihatkan mengikut jadual waktu perjalanan (TTA) yang dikeluarkan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) bagi Lebuhraya Utara-Selatan sempena cuti Aidiladha dari 25 hingga 28 Oktober ini.

Menurut Ketua Komunikasi Korporat PLUS, Mohd Nizam Ismail berkata, TTA yang dikeluarkan pada musim perayaan lalu berjaya membantu orang ramai bergerak dengan lebih selesa di Lebuhraya Utara-Selatan untuk merancang perjalanan selain mengelakkan kesesakan lalu lintas.

“Justeru, PLUS sekali lagi menasihatkan pengguna jalan raya yang pulang bercuti dan kembali ke Lembah Klang supaya terus memberi kerjasama dengan mematuhi jadual perjalanan yang dikeluarkan ini,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Pengguna Lembah Klang, 25 dan 26 Oktober 2012

Bagi tarikh 25 dan 26 Oktober, waktu perjalanan yang dicadangkan ialah dari Lembah Klang ke Kedah, Perlis dan Pulau Pinang melalui Juru serta perjalanan ke Johor melalui Skudai, Senai Utara, Ayer Hitam, Yong Peng dan Tangkak.

Sementara itu, perjalanan dari Lembah Klang ke Kuala Kangsar, Changkat Jering dan Taiping serta Melaka melalui Ayer Keroh antara 12 tengah hari dan 3 petang manakala perjalanan ke Ipoh, Simpang Pulai dan Gopeng serta Tampin dan Alor Gajah melalui Simpang Ampat bermula antara 3 petang dan 6 petang.

Para pengguna dan orang ramai boleh mula memasuki lebuh raya ke Tapah, Bidor, Sungkai, Slim River, Tanjung Malim, Senawang, Port Dickson dan Seremban selepas 6 petang.

Untuk kenderaan dengan nombor plat ganjil bagi semua laluan perjalanan melalui Tambak Johor dan Linkedua serta Jambatan Pulau Pinang pula dinasihatkan memasuki lebuh raya setiap jam ganjil seperti 9 pagi, 1 tengah hari dan 7 malam manakala kenderaan plat genap dinasihatkan memulakan perjalanan pada setiap jam genap.

Pengguna Lembah Klang, 27 dan 28 Oktober 2012

Bagi tarikh 27 dan 28 Oktober, jadual perjalanan dari Lebuhraya Utara-Selatan ke Lembah Klang pengguna dicadangkan bermula sebelum 9 pagi dan selepas 10 malam manakala perjalanan yang tidak melalui kawasan Lembah Klang pula adalah antara 12 tengah hari atau selepas 6 petang.

Bagi semua perjalanan dari utara dan selatan melalui Tambak Johor dan Linkedua serta Jambatan Pulau Pinang bagi kenderaan dengan nombor plat ganjil dinasihatkan pada setiap jam ganjil manakala kenderaan dengan nombor plat genap pula bermula pada setiap jam genap.

Para pengguna dan orang ramai boleh mendapatkan maklumat trafik terkini dengan menghubungi talian bebas tol PLUSline 1800-88-0000 atau mengikuti laman Twitter PLUSTrafik.

No comments:

Post a Comment